is junk food verslavend?

Is er een speciale reden waarom junk food zo lekker is? Junk food speelt een belangrijke rol bij de golf van zwaarlijvigheid die de wereld overspoelt. Als we David Kessler (van 1990 tot 1997 hoofd van de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA)) mogen geloven dan hebben de producenten van junk food een speciale formule gevonden om de verkoop te doen stijgen. De producenten zorgen dat onze hersenen misleid worden en dat we maar niet genoeg kunnen krijgen van het voedsel. Kessler besluit met volgende conclusie:

“Het wordt tijd dat we ophouden met mensen de schuld te geven voor hun zwaarlijvigheid of obesitas. Het werkelijke probleem is dat we een wereld hebben geschapen waar voedsel altijd aanwezig is en waar dat voedsel zo is samengesteld dat je er altijd meer van wil eten. Voor miljoenen mensen is hedendaags voedsel gewoon iets waaraan ze niet kunnen weerstaan”,

Het voedsel zou zorgen voor een speciale prikkelreactie in de hersenen. De boodschap om te blijven eten wordt zo gegeven door de hersenen. Dit fenomeen wordt ‘buitensporige activatie’  genoemd. Personen met obesitas en overgewicht zijn er gevoelig voor. De juiste combinatie van smaken zat tal van neuronen in gang en zo is het moeilijker om te stoppen met eten.

De vraag is natuurlijk in welke mate het junk food zich schuldig maakt aan overgewicht van personen? Het eten van junk food is een keuze. Het is geen publiek geheim dat kleine porties junk food enorm veel lege calorieën bevatten. Ik kan me ook niet van de indruk ontdoen dat dit – junk food bestempelen als verslavend – een nieuw gegeven is. In naam van het commerciële hebben consumenten er alle baat bij om de verkoop op te drijven.

Gedurende het afvallen is het verstandig om junk food te weren uit het dieet. Volledig bannen is niet nodig. Afvallen is nog steeds een kwestie van calorieën en dus kunt u ook afvallen als u dagelijks junk food eet. Echter, het zit wel vol vet en nutteloze calorieën… Weinig voedingswaarde dus. Toon wat doorzettingsvermogen en wilskracht en bestel een slaatje! 😀

Comments are closed.