het jojo-effect voorkomen

Het jojo-effect, een doorn in het oog voor velen die bezig zijn met hun gewicht. Het is mogelijk om in 1 week 5 kilogram af te slanken. Het is ook perfect mogelijk om 10 kilogram af te vallen. Echter, na het proces van afvallen kan het jojo-effect optreden. Na het afvallen komt het verloren gewicht er gewoon weer bij. Het kan erger ook: het kan best zijn dat u na het optreden van het jojo-effect u uiteindelijk meer weeg dan daarvoor.

Het jojo-effect treedt vaak op bij bruuske veranderingen. Een crashdieet (hongerdieet) is hier een tyopisch voorbeeld van. Van de ene op de andere dag beslist u om nog amper iets te eten (enorm weinig calorieën consumeren). Het spreekt voor zich dat het lichaam zich gaat aanpassen aan dergelijke veranderingen. Het lichaam denkt namelijk dat u aan het uithongeren bent en bijgevolg zal het zich aanpassen. De voeding dat u dan toch opneemt wordt vliegensvlug omgezet in vet. Zo tracht het lichaam de schade te beperken. Het dieet eindigt en u eet weer een normale hoeveelheid? Wel, het lichaam weet dit niet en zal nog steeds meer omzetten in vet.

Een tweede negatief punt aan een hongerdieet: het lichaam kan niet voldoende energie halen uit de voeding, daar u te weinig energie opneemt. Bijgevolg zullen de spieren al energiebron dienen. Spiermassa is een van de voornaamste factoren die te maken heeft met de snelheid van uw metabolisme.

Minder spiermassa en meer vet? Toch niet zo goed! Na het stoppen van het hongerdieet bezit uw lichaam meer vetmassa en minder spiermassa. Het spreekt voor zich dat dergelijke toestand niet in enkele dagen kan veranderd worden. We moeten wel opmerken dat ook de ‘noodtoestand’ van het lichaam niet verschijnt op 1-2-3. Meerdere dagen extreem weinig calorieën opnemen .. en het lichaam zal zich beginnen aanpassan.

Langzaam afvallen aan de hand van sport en gezonde en voldoende voeding. Zo is het mogelijk om blijvend af te vallen en zullen achteraf de kilootjes niet meer bijkomen. Nooit ander de 1500 calorieën per dag gaan (basaal metabolisme ondersteunen).

Comments are closed.