de 2 betekenissen van een dieet volgen

Indien je informatie opzoekt betreffende afvallen, calorieën, vet verbranden, … dan valt het me op dat ‘dieet’ vaak meerdere betekenissen kan hebben. Soms is het iets goed, de andere keer is het iets slechts. Vreemd! Het is wel zo dat het voor verwarring zorgt. Bij deze is het tijd om eens beide betekenissen te ontleden:

Dieet volgen – de definitie met een negatieve bijklank:
We beginnen meteen met het slechte nieuws: dit soort dieet is slecht! Het is het dieet waarbij je 10 dagen aan een stuk 20 appelen per dag moet heten. Het dieet waar je alleen vetvrije soep mag drinken en het dieet waar je alleen fruit en groenten mag eten. Dit soort van diëten zijn absoluut uit den boze. Ten eerste moet je lichaam dagelijks een hoeveelheid aan vet, koolhydraten en eiwitten binnenkrijgen. Een onbalans tussen deze zal leiden tot problemen. De diëten die proclameren dat je enorm weinig moet eten om zo snel af te vallen, zijn gevaarlijk. Je lichaam heeft per dag ongeveer tussen de 1200 calorieën (vrouwen) en 1500 calorieën (mannen) nodig om normaal te kunnen functioneren. Deze hoeveelheid calorieën wordt besteed aan het basaal metabolisme. Het basaal metabolisme zorgt er dan voor dat je metabolisme, ademhaling en andere noodzakelijke processen op een correct manier werken. Dit soort van diëten werken dus nooit. Enerzijds is het niet mogelijk om ze lang vol te houden en anderzijds treedt het Jojo-effect op .

Dieet volgen – de definitie met een positieve bijklank:
Dieet als ‘gezond eten’, dat is de uitleg die we willen zin. Dit is geen ingrijpende veranderen (in tegenstelling tot het voorgaande) en is essentieel om te slangen in de afvalrace. Het impliceert een verandering in de levensstijl: gezonder eten! Groenten en fruit, veel water, vezels en een goede verhouding tussen eiwitten, gezonde vetten en koolhydraten. Weg moet zoetigheden en frisdranken. Dit soort van dieet volgen betekent als het ware definitief gewichtsverlies. Stap per stap kleine aanpassingen doorvoeren in je levensstijl en uiteindelijk zal je niet meer weten dat je daadwerkelijk gezond aan het leven bent.

Comments are closed.