1 kilo vet verbranden

Theoretisch gezien is afvallen vrij simpel. Het is een kwestie van meer energie te verbuiken dan op te nemen. Deze energie kennen we in de vorm van calorieën. Gram per gram afslanken in de hoop om het ideale gewicht te bereiken. Maar hie gebeurt dat nu, 1 kilogram vet verbranden?

Overbodig vet wordt opgeslagen in het lichaam onder de vorm van een energiereserve.  Een kilogram vet zou gelijk zijn aan ongeveer 9000 calorieën. Via een gezond en evenwichtig dieet en veel lichaamsbeweging zou men dus het lichaam moeten dwingen om die vetreserve te gebruiken. Indien u weet dat 1 uur hardlopen rond de 1000 calorieën verbrandt (natuurlijk inclusief een afterburn – in de vorm van een versnelde stofwisseling), dan zou iedere dag 1 uur lopen + het aantal calorieën consumeren dat het lichaam nodig heeft, gelijk staan aan een kilogram afslanken per week.

Gelukkig moet men niet alleen afslanken met behulp van sport. Gedurende het afvallen is het aangeraden om 500 calorieën per dag onder uw behoefte te eten. Als je dagelijks 500 calorieën minder eet en een kilo lichaamsvet 9000 calorieën telt, heb je dus 18 dagen nodig om een kilo vet te verliezen. Wetenschappers en specialisten zeggen dat het verstandig is om maximaal 500 calorieën onder de behoefte te gaan eten. Het is al helemaal uit den boze om minder dan 1500 calorieën per dag te consumeren. Met 1500 calorieën (indicatie) per dag kan het lichaam zijn basisfuncties nog steeds goed uitoefenen; stofwisseling, vetverbranding, … Eet men te weinig dan zal ook de snelheid van de vetverbranding vertragen en zal ook de stofwisseling trager werken.

1 kilogram vet verbranden zal dus het beste lukken dankzij minder calorieën consumeren en meer calorieën verbranden door middel van sport. Per dag bijvoorbeeld 400-500 calorieën minder consumeren en per dag nog eens 500-600 calorieën verbruiken door middel van sport. Zo zal u per 9 dagen 1 kilogram afvallen. Blijvend afvallen zonder het jojo-effect lukt het beste indien er per week maximum 1 kilogram wordt afgeslankt, dat is 1 kilogram per week.

Wondermiddeltjes bestaan niet. Afvallen is ‘gram per gram – ‘sporten en gezond eten’ – ‘langzaam en gezond’. Natuurlijk moet u de moed niet verliezen. Want afvallen is zeker mogelijk, voor iedereen. U moet gewoon de moed en de wilskracht hebben om het proces tot een goed einde te brengen.

Comments are closed.