cardiotraining: intervalcardio

Voor de meeste mensen is cardiotraining de manier om vet te verbranden. Er bestaat ook een variant op deze cardiofitness, namelijk intervalcardio.  Zoals de naam u al dot vermoeden wordt hier gewerkt met intervallen. Korte periodes met zware inspanningen, uitbarstingen, worden afgewisseld met periodes van rus – periodes met een lage energieafgifte.

Het idee achter dit idee van cardiotraining is simpel – bij de gewone vorm van cardio worden enkel calorieën verbrand terwijl u aan het sporten bent. Bij cardiotraining zorgen de zware inspanningen voor een afterburn. Het metabolisem wordt dermate gestimuleerd en blijft tot uren na de oefening nog steeds calorieën verbranden.

Met enige regelmaat werken met intervallen kan dus zorgen voor een constant verhoogd metabolisme. Intervalcardio kan op vele apparaten uitgeoefened worden: roeimachine, de hometrainer, de crosstrainer of de loopband. Echter, het kan ook gewoon bij het lopen (buiten). – de apparaten dienen wel van goede kwaliteit te zijn. De energieuitbarstingen zijn enorm belastend voor de toestellen.

Voordelen intervaltraining

• Waar het allemaal om draait: je verbrandt meer calorieën. 2 à 3 maal meer is geen uitzondering.
Goed voor de longen
• Zoals reeds gezegd: ideaal om het metabolisme te versnellen
• Het is afwisselend.
Training neemt minder tijd in beslag dan een gewone cardiotraining

Hoe beginnen aan intervaltraining?

Intervalcardio-training kun je in de gym op volgende toestellen uitoefenen: de hometrainer, crosstrainer of loopband. Het kan ook perfect tijdens het joggen of fietsen. Het maakt allemaal niet uit … Wel gelden steeds dezelfde principes:

5 minuten opwarmen op een rustig tempo.
Dan plots uitbarsten. Uzelf volledig geven gedurende 30 seconden.
Na deze dertig seconden wat rusten. Op een rustig tempo een minuut sporten. 
Herhaal dit 10 tot 15 keer.
Afsluiten met 5 à 10 minuten sporten op een rustig tempo.

Bij de trainingen is het natuurlijk mogelijk om te spelen met de duur van de intervallen.

Comments are closed.