beeptest – bieptest uitleg en downloaden

  • Benodigdheden: plat, antislip oppervlak. Lintmeter om 20 meter op te meten, deze 20 meter markeren met behulp van kegels, een cd-speler en de cd van de beeptest, gewoonweg downloaden.
  • Beeptest  geluid downloaden:    http://www.defence.gov.au/army/hq8bde/jobs/Fitness.htm
  • Beschrijving: constant de afstand van 20 meter belopen in een zekere tijdspanne – aangegeven door een biep (daarom noemt men dit vaak de bieptest – beeptest of de bleeptest, wat dan weer signaaltest betekent). De persoon begint te lopen en moet maken dat het de 20 heeft afgelegd alvorens een “beep’ weerklinkt. Telkens opnieuw en opnieuw. In het begin is het nog makkelijk haalbaar aangezien de beeps elkaar traag opvolgend. Iedere minuut (instelbaa) is de tijdspanne tussen de signalen kleiner. Indien de persoon te snel loopt en de 20 meter aflegt alvorens de beep weerklinkt, dan moet de persoon even wachten met lopen totdat er wederom een geluidje weerklinkt. Indien de persoon te laat is, dan moet hij een tandje bijsteken en de volgende 20 meter alsnog proberen uit te leggen. Indien de persoon tot tweemaal toe de lijnen niet bereikt (verder dan 2 meter voor de lijn is alvorens een beep weerklinkt), dan is het afgelopen.

Score: de bedoeling is dus om het proces zo lang mogelijk vol te houden. Naarmate de tijd vordert is het steeds moeilijker en moeilijker om de 20 meter af te leggen binnen de tijd, daar de signalen reeds rapper op elkaar volgen. Onderstaande tabel dient als een richtlijn. 10 minuten wordt gezien als voldoende.

 

Mannen

Vrouwen

Uitstekend

> 13

> 12

Zeer goed

11 – 13

10 – 12

Goed

9 – 11

8 – 10

Gemiddeld

7 – 9

6 – 8

Eerder zwak

5 – 7

4 – 6

Echt zwak

< 5

< 4


Deze
test wordt vaak gebruikt voor schoolgroepen. Het systeem biedt een paar voordelen: het is goedkoop – betrouwbaar en gemakkelijk uit te voeren. Het is een goede indicator om de conditie te beoordelen van een persoon. Soldaten van het Australische leger moeten de beeptest afleggen gedurende de opleiding. Ook de coopertest is een uitstekende manier om te kijken hoe het gesteld is met de conditie van bepaalde personen, dit systeem wordt dan weer gehanteerd bij het selecteren van de Belgische agenten.

Comments are closed.