cholesterol verlagen met een dieet

Cholesterol verlagen is een heet onderwerp in de Westerse wereld. We eten ongezond, sporten te weinig en in de hoop om gezonder te leven slikken we tal van pillen, medicatie. Eén van de voornaamste doodsoorzaken – hart- en vaatziekten – is een rechtstreeks gevolg van een te hoog cholesterolgehalte. 1 op de 3 personen heeft er last van en dus is het van groot belang dat er een inspanning wordt geleverd om dit kwaaltje op te lossen. Gelieve onderstaande tips geleidelijk aan in te passen in je voedingspatroon:

·         Groenten en fruit eten is van groot belang. Probeer bij iedere maaltijd de nodige portie groenten te eten. 5 stuks fruit eten per dag is aangeraden.

·         Vette vis (zalm, haring, forel, …) is ook gezond. Ze bezitten Omega 3. Probeer per week 3 maal vette vis te eten.

·         Vervang vlees door mager vlees en probeer zo min mogelijk rood vlees te eten. Gevogelte en vis bieden hier een uitweg.

·         Drink per dag minimum 2 liter water. Vergeet frisdrank en vervang dit door water.

·         Zorg dat je voldoende vezels consumeert. Vezels zitten in fruit, groenten,brood, pasta, …

·         In het Westen consumeren we met zijn alle te veel zout. Breng je eten op smaak met kruiden.

·         Bij het bereiden van voedsel kan er gelet worden op de hoeveelheid vetstoffen die gebruikt worden. Gebruik geen boter en margarine dat rijk is aan slechte cholesterol, maar gebruik plantaardige olie zoals bijvoorbeeld olijfolie.

·         Beperk de consumptie van verzadigde vetten. Kaas, eieren, gebak, taarten, koekjes, … zijn ware bron van dergelijk verzadigde vetten.

·         Suiker moet vermeden worden.

·         Naast een evenwichtig dieet is ook lichaamsbeweging belangrijk indien je  de cholesterol wilt verlagen. Verlaag je cholesterolgehalte door te sporten.  Oefen minstens 3 keer per week een duursport uit, gedurende minstens 45 minuten. Ideaal is om iedere dag 45 à 60 minuten te sporten.

·         Niet roken, het drinken van alcohol matigen en leren omgaan met stress zullen een positieve invloed hebben op je cholesterolgehalte.

 

Comments are closed.