hoe cholesterol verlagen?

Hoe ontstaat hoge cholesterol?

Enerzijds zijn er de primaire oorzaken. Deze heeft u niet zelf in de hand. We doelen dan op de leeftijd, genetica en geslacht. Over het algemeen stijgt het cholesterolgehalte naarmate u ouder wordt. Anderzijds hebben we ook nog de secundaire oorzaken. Deze heeft u wel in de hand en u kunt er dus ook iets aan doen. Denk maar aan gewicht, stress en een gebrek aan lichaamsbeweging. Ook voeding speelt een rol.

De 3 doorslaggevende factoren die het cholesterolgehalte bepalen (die u in de hand hebt) zijn volgende: voeding, lichaamsbeweging en het roken. Voer een paar veranderingen door in je levensstijl en het gehalte van de slechte cholesterol zal aanzienlijk dalen.

Gezonde voeding

Onder gezonde voeding kunnen we het volgende verstaan: verzadigde vetten (minder de hoeveelheid dierlijke vetten). Eet meer vis en gevogelte en minder de hoeveelheid rode vlees. Boter dient vervangen te worden door margarine en het spreekt voor zich dat de volle melk het best wordt vervangen door halfvolle melk of magere melk.

Groenten, fruit, vezelrijke voeding zoals volkoren brood moeten aanwezig zijn in uw voedingsstijl. Dagelijks een portie fruit bij alle maaltijden eten heeft een positieve invloed op uw slechte cholesterolgehalte.

Wees zuinig met zout en alcohol.

Bij een hoog cholesterol is een cholesterolverlagend dieet het beste. Hier bij mag je weinig verzadigde vetten eten, dit houd in geen boter, margarine, vlees, melk, kaas en andere zuivelproducten. Alternatieven hiervoor zijn meestal te vinden bij magere producten.

Beweeg regelmatig

Sporten zorgt er voor dat het gehalte slechte cholesterol in uw bloed daalt. Het niveau van goede cholesterol stijgt.  Sporten is natuurlijk ook noodzakelijk als u wilt afvallen.

U doet er goed aan om dagelijks een half uurtje te sporten. Een half uur een intensieve inspanning leveren is voldoende. Uiteraard betekent dit niet dat u de rest van de tijd in de zetel moet zitten.

Regel 3: Stop met roken

Ook stoppen met roken helpt om je cholesterolgehalte te verlagen. Met de nodige motivatie en eventuele hulpmiddelen is het zeker mogelijk om te stoppen.

Comments are closed.