thermogenese

Bij het opzoeken naar informatie omtrent afvallen komt de term ‘thermogenese’ af en toe eens opduiken. Thermogeen betekent letterlijk ‘warmte producerend’. Het lichaam produceert dan warmte en dit betekent natuurlijk dat er meer energie/calorieën worden verbruikt. Het is net daarom dat velen aanraden om per dag 5 à 6 kleindere maaltijden te eten. Na iedere maaltijd moet de stofwisseling op gang komen en het lichaam warmt op, de thermogenese komt op gang. Op deze manier worden aanzienlijk meer calorieën verbruikt.

Een andere manier op thermogenese te versnellen is door het consumeren van producten met een thermogene werking. De stoffen zorgen dat het lichaam als het ware opwarmt en er wordt meer energie vebruikt. Vroeger was efedra hét middel om dergelijk resultaat te bekomen. Door zware bijwerkingen is het product uit de handel genomen. Ook cafeïne heeft een soortgelijke werking.

Dergelijke producten kunnen hun nut bewijzen bij het afvallen. Het is wel zo dat dergelijke producten optimaal resultaat zullen opleveren indien er voldoende lichaamsbeweging is in samenwerking met een goed voedingsschema. De vraag is dan wel of er überhaupt nog noodzaak is aan dergelijke producten. Voldoende lichaamsbeweging en gezonde voeding leiden uiteindelijk toch tot vetverlies. Ook kennen dergelijke producten soms vervelende bijwerkingen. Denk maar aan slapeloosheid en het zenuwachtig worden.

Comments are closed.