BMI – uitleg ivm Body Mass Index

 

Body mass index (BMI)

 

Dankzij de queteletindex (ook wel BMI – Body Mass Index genaamd) is het mogelijk om op een redelijk rappe en simpele manier (op basis van gewicht en lengte) te onderzoeken of een persoon lijdt aan overgewicht. De formule is al volgt: massa (kg) delen door lengte (m) in het kwadraat. De Body Mass Index is zowel voor vrouwen als mannen gelijk. Wel zijn de resultaten enkel bruibaar voor volwassenen. Daarnaast is deze index redelijk onafhankelijk van de leeftijd. Dit maakt het mogelijk voor alle volwassenen dezelfde richtlijnen te hanteren.

 

Een persoon van 180cm en 80 kilogram heeft dus een BMI van 24.7
Berekening:
80 kilogram : (1,8 x 1×8) = 24.7 – een normaal gewicht dus, zoals blijkt uit onderstaande tabel.

 

Ideaal gewicht voor volwassenen

BMI

Uitleg

 

minder dan 18

ondergewicht

18 tot 25

normaal gewicht

25 tot 27

licht overgewicht

27 tot 30

matig overgewicht

30 tot 40

ernstig overgewicht

meer dan 40

ziekelijk overgewicht


Een BMI minder dan 18 is ondergewicht. Misschien is er sprake van ondervoeding, een eetstoornis of bepaalde ziektebeelden. Een BMI van 25 betekent dat er overgewicht in het spel is. Boven de 28 is er sprake van ernstig overgewicht, ook wel obees genaamd.

Jammer genoeg is de BMI vaan niet accuraat, daar het geen rekening houdt met spiermassa en vetmassa. Bodybuilders zullen vaak aanzien worden als personen met ernstig overgewicht bij het gebruiken van de BMI. De Body Mass Index houdt enkel rekening met gewicht en lengte, wat natuurlijk de 2 belangrijkste factoren zijn.

Een ander middel om je gezondheid te meten is aan de hand van een vetpercentage meting. Het vetpercentage meten is moeilijker en derhalve is een arts, een sportinstructeur noodzakelijk bij het meten. De resultaten van dergelijke meting zeggen meer dan het BMI. Een persoon met een BMI van 24 (zie voorbeeld) kan ook te maken hebben met een enorme vetophoping. Een persoon van 180 cm die 100 kilogram weegt heeft volgens zijn BMI te maken met overgewicht, ware het niet dat die persoon een vetpercentage van 9% heeft …

Comments are closed.