vet verbranden door sport

Ondertussen weet men reeds dat sporten ideaal is als men het heeft omtrent afvallen, vet en calorieën verbranden. Naarmate de tijd vordert komen ook andere vragen de kop opsteken: wanneer moet ik sporten? Is sporten met een lege maag beter? Moet ik hard sporten en veel zweten of zacht sporten? Met andere woorden: wat zijn de ideale omstandigheden om vet te verbranden door sport.

Sporten op lege maag zou handig zijn als het op vetverbranding aankomt. Het lichaam moet al vanaf de eerste minuten overschakelen op vet als energiebron, daar de andere energiebronnen reeds uitgeput zijn dankzij de lange slaap. Of het daadwerkelijk een groot verschil uitmaakt, dat kan niemand weten. Wel zijn er ook nadelen verbonden aan deze vrom van cardio. Het lichaam heeft op dat tijdstip van de dag al weinig energie en men kan dus flauwtes ervaren. De vraag is dan ook of men 45 minuten intensief sporten kan volhouden. Ook zal je na het sporten snacken naar energie. Er zal als het ware een sugar-rush zijn. Vetten, suikers en voedingsmiddelen met veel calorieën zijn dan wel erg verleidelijk.

Ook de hartslag speelt een rol bij het vetverbrandingsproces. Onderzoekers menen dat trainen op ongeveer 60% van de maximale hartslag (220 – leeftijd) ideaal is. Op dit tempo sporten en het lichaam zou veel rapper overschakelen op vet als energiebron. Echter, ook hier zijn de meningen verdeeld. Bepaalde bronnen zeggen dat HIIT veel beter is als het op afvallen aankomt. High Intensity Interval training, waar rustperiodes met periodes van intense energieuitbarstingen worden afgewisseld, zou veel beter zijn voor het lichaam. Deze workout duurt amper 20 minuten. 5 minuten opwarming en dan 15 minuten telkens in schijven van een minuut afwisselen tussen joggen en sprinten (schijven kunnen aangepast worden naargelang persoonlijke voorkeur) en afsluiten met een afkoeling van 5 minuten.

Hoe men het ook stelt, één ding is zeker: vet verbranden kan het best via sport! Hartslag en tijdstip van actie kunnen helpen, maar zijn niet doorslaggevend.

Comments are closed.