Cholesterol verlagen door goede voeding

Cholesterol is een vetachtige stof die ons lichaam nodig heeft voor de aanmaak van cellen, hormonen en gal. Het lichaam maakt zelf cholesterol aan in de lever en vervoert het via het bloed. Daarnaast nemen we cholesterol op uit de voeding; rechtstreeks of via verzadigd vet, dat het cholesterolgehalte van het bloed verhoogd.
Maar wat als het cholesterolgehalte te hoog wordt door inneming van teveel vet uit voedsel? Dan moet onze leefstijl aangepast worden.
Deze week: cholesterol en het thema voeding.

Indien er sprake is van een te hoog cholesterol in het lichaam of wanneer iemand preventief de toename van het cholesterolgehalte tegen wilt gaan, moeten de eetgewoontes aangepast worden.
Anti-oxidanten kunnen helpen om het cholesterol in het lichaam te verlagen.

Anti-oxidanten zitten onder andere in:

Rode Wijn: Veel mensen denken dat alcohol slecht voor je is, maar één glaasje rode wijn per dag schijnt juist heel goed voor je te zijn. De Cabernet, Merlot en Pinot Noir wijnen zitten vol anti-oxidanten.

Blauwe Bessen: Ook deze vruchten zitten vol anti-oxidanten.

Pindakaas: Een lekker broodje met pindakaas doet het ook goed. Pinda’s zijn rijk aan onverzadigde vetten en werken de cholesterol verhoging tegen. Teveel pindakaas eten is ook niet goed voor je, je kan er namelijk wel dik van worden.

Tomaten: Mensen die vaak tomaten eten zijn sowieso goed bezig. Tomaten werken namelijk cholesterol verlagend. Geen fan van tomaten? Probeer dan eens een tomatensapje.

Groene Thee: Gek op thee, maar nog nooit groene the geprobeerd? Doe dit dan gelijk, want ook groene thee is goed voor het lichaam. Groene thee gaat oxidatie van de bloedvaten tegen.

Walnoten: Ook walnoten bevatten goede stoffen die het cholesterolgehalte doet verlagen.

Volgende week onder dit thema: cholesterol verlagen door uitgebreid te sporten!

cholesterol-Rode

Comments are closed.