nadelen van BMI – Body Mass Index

Het berekenen van uw BMI is kinderspel. Mede dankzij dit gegeven is de Body Mass Index een populair middel om aan de hand van de lengte en het gewicht gezondheidsrisico’s te bepalen.

BMI berekenen?

Informatie omtrent het resultaat van het BMI

  • ligt de uitkomst hiervan tussen de 18,5 en 25 dan heb je een normaal gezond gewicht.
  • ligt de uitkomst boven de 25 dan heb je overgewicht.
  • ligt de uitkomst boven de 30 dan heb je extreme overgewicht ook wel obesitas genoemd.
  • ligt de uitkomst onder de 18,5 dan heb je ondergewicht.

Nadelen BMI – Body Mass Index

Het is inderdaad makkelijk om te bereken. Echter, het BMI houdt geen rekening met de hoeveelheid vetmassa of spiermassa. Een persoon met enorm veel spieren kan makkelijk een extreem hoog BMI hebben. Een simpel voorbeeldje:

bmi-spiermassaBeide personen op het plaatje hebben hetzelfde BMI. Persoon A bezit enorm veel spieren en heeft een BMI van ongeveer 34. Zijn vetpercentage zal ergens rond de 10% liggen.  Een en al spiermassa dus.

Persoon B heeft ook een BMI van 34. Echter, deze persoon is obees. Zijn vetpercentage ligt waarschijnlijk hoger dan 35% en dit brengt ernstige gezondheidsrisico’s met zich mee.

Spiermassa is actief weefsel en weegt veel meer dan vet. Bij het berekenen van de BMI wordt helemaal geen rekening gehouden met de hoeveel vet- en spiermassa dat een persoon bezit. Dit geeft dan ook vaak een vertekend beeld weer bij personen die een aanzienlijke hoeveelheid spiermassa bezitten.

Om een beter beeld te krijgen van de gezondheid van een bepaald persoon is het aangeraden om de vetmassa te meten. Aan de hand van dit cijfer is het wel mogelijk om in te schatten welke gezondheidsrisico’s van toepassing zijn op een bepaald persoon.

Comments are closed.