BMI berekenen – Body Mass Index

Body mass index

De BMI (Body Mass Index), ook wel Quetelet Index genaamd, maakt een schatting van de gezondheid van een persoon. Simpelwel door rekening te houden met twee factoren: lichaamsgewicht en lengte. Uw BMI is makkelijk te berekenen dankzij bovenstaande gadget (kies natuurlijk wel ‘metric’ – dan is het mogelijk om met centimer en kilogram te werken) . Algebraïsch ziet het er als volgt uit: lichaamsgewicht (kg) delen door de lengte in centimeters. De uitkomst nog eens delen door de lengte in centimeters en u hebt net uw BMI berekend.

Aan de hand van de bekomen BMI waarde is het dan mogelijk om te kijken onder welke categorie u valt; ondergewicht, normaal gewicht, overgewicht of obesitas. Wel moet opgemerkt worden dat het berekenen van het BMI eigenlijk niet bedoeld is voor induviduele metingen, daar het resultaat geen rekening houdt met de verhouding spier- en vetmassa. Bodybuilders en personen die vaak aan krachttraining doen, hebben volgens de body mass index vaak te kampen met overgewicht… Spieren wegen dan ook wat meer dan vet. Om een beter beeld te krijgen in verband met uw gezondheid en de hoeveelheid massa vet dat u bezit, is het aangeraden om uw vetmassa te laten meten!

Uw BMI bereken kan wel eens handig zijn qua indicator. Echter, u weet best zelf wel welk soort massa u het meeste bezit: spieren of vetmassa? Desondanks is de Quetelet Index een populaire en makkelijke manier om een beeld te krijgen betreffende de gezondheid van een persoon.

De indeling van de BMI bij volwassenen van 18-70 jaar

BMI (kg/m2)  

 Classificatie  

Risico  

<18,5  

ondergewicht  

laag (maar verhoogd risico op andere aandoeningen)  

18,5-24,9  

normaal gewicht  

gemiddeld  

25-29,9  

overgewicht  

verhoogd  

30 en hoger  

obesitas  

duidelijk verhoogd  

Ondergewicht: wat meer eten en proberen aan te komen is hier de regel.
Normaal gewicht:  gewicht proberen te handhaven.
Overgewicht: probeer wat af te vallen. Gezonder eten en meer beweging zullen alvast helpen. Overgewicht brengt gezondheidsrisico”s met zich mee. Onder meer een verhoogde kans op futloosheid, hart- en vatziekten en meer.
Obisitas: noodzakelijk om wat gewicht te verliezen. Obisatas brengt ernstige gezondheidsrisico’s met zich mee. Gezonder eten en beweging zijn doorslaggevende actoren.

Comments are closed.