gewicht verliezen

Om gewicht te verliezen dient men eerst een paar begrippen te begrijpen. Eerst en vooral is het nodig om ons BMR te berekenen. Het BMR, ook wel basis metabolisch tarief genaamd, is de energie dat het lichaam nodig heeft om te overleven, om het basaal metabolisme te onderhouden. Dit metabolisme zorgt voor het dagelijkse lichaamsonderhoud zonder rekening te houden met lichaamsbeweging. Regelen van de temperatuur, het verteren van voedingsstoffen en andere stofwisselingsprocessen worden dus gerekend onder het basis metabolisch tarief. Ongeveer 66% van de verbrande calorieën zal worden gebruikt om het BMR te ondersteunen. Het BMR verschilt van persoon tot persoon. Personen met veel spiermassa hebben een hoger tarief, daar spiermassa meer calorieën verbruikt dan vet.

Bij het BMR worden de calorieën die worden verbruikt door lichaamsbeweging niet meegerekend. Ook lichaamsbeweging (wandelen – afwassen – lopen – werken in de tuin – … ) verbruikt calorieën. De vraag is natuurlijk in welke mate u een actief persoon bent. Gewicht verliezen en sporten gaan zowat hand in hand samen. Een uur hardlopen is goed voor 600 calorieën. Er bestaan op het net speciale middeltjes om uit te reken hoe actief u wel bent. Over het algemeen neemt men het basis metabolisch tarief x 1.5. Dit bevat dan ook de lichaamsbeweging.

Aan de hand van bovenstaande gegevens weet u reeds hoeveel calorieën er worden verbrand. Om gewicht te verliezen is het de bedoeling dat men minder calorieën opneemt dan dat men verbruikt. Eet ongeveer 500 calorieën onder uw onderhoud en ga nooit onder de 1500 – 1800 calorieën er dag – dit om het lichaam nog steeds de energiestoffen te leveren om volledig operationeel te werken. Aan de hand van een voedseldagboek kan worden bijgehouden wat er precies gegeten en gedronken wordt. Dit is een gemakkelijke manier om te kijken of er eventueel bepaalde voedingsmiddelen u beletten om af te vallen. Gewicht verliezen kan dus door meer energie te verbranden dan te consumeren.

Comments are closed.